Web design and SEO


Всички знаят, че е невъзможно да се построи къща без ясен план. Но с план, изграждането на къща се превръща в проста и разбираема процедура. В бизнеса, както и при всеки друг вид дейност, е необходим ясен план за действие. Добре дефинираният, ясен бизнес план ви позволява да мислите предварително за бъдещи действия. Колкото по-подробно е разработен бизнес план, толкова по-малко изненади ще ви очакват, когато бъде изпълнен.
Има много препоръки за бизнес план. Всеки от авторите предлага свои възможности за това как да напише бизнес план. Ще ви запознаем само с най-основното.
Основната цел на бизнес плана е да покаже какво, по какъв начин и в каква време искате да направите и каква печалба или загуба ви очаква.
Втората задача е да ви представи вашите бизнес перспективи. За хората, действащи без бизнес план, идеята им може да изглежда толкова велика, че започват да мислят, че веднага щом започнат да го прилагат, доходите просто ще преминат през покрива. Всъщност често се случва точно обратното - тяхната „гениална“ идея носи само загуби. За да предотвратите това да се случи с вас, не забравяйте да вземете предвид най-лошия сценарий във вашия бизнес план. В този случай ще ви бъде по-лесно да се справите с финансовите затруднения.
Третата задача на бизнес плана е да ви помогне да се справите с размера на финансите, необходими за изпълнение на вашия проект. Когато описвате разходите, посочете цените на лихвите с 20 по-високи, отколкото са в действителност - това ще помогне да се избегнат проблеми, ако цените действително се повишат.
Сега нека преминем директно към самия бизнес план. Как трябва да изглежда? Какво трябва да включва секциите?
1. Идеята и факторите, влияещи върху нейното изпълнение.
В този раздел трябва да посочите: какво ще направите, как идеята ще бъде реализирана и какво може да допринесе за нейния успех.
Например, вие ще продадете части за автомобили, като отворите малък магазин за това. Тогава този раздел от бизнес плана ще изглежда така:
Идея: търговия с автомобилни части.
Реализация на идеята: търговия на дребно чрез малък магазин.
Положителни и отрицателни фактори: в този район на града няма магазин за авточасти.
Юридическа регистрация: ЕООД, или ООД
Инвестиции: 50 000 лева
Период на изплащане: 1 година.
Средства: собствени / кредит.
2. Качеството и характеристиките на продуктите.
В този раздел трябва да посочите какво ще продадете, какви качества и характеристики на вашия продукт ще ви отличат от конкурентите и защо купувачът ще трябва да закупи вашия продукт.
Например, връщайки се към резервни части, можете да отбележите:
Наличност на конкурентите: да / не
Цените на конкурентите: по-високи / по-ниски
Качество на продукта: Япония / Китай / Тайван
3. Разходи и приходи.
В този параграф е необходимо внимателно да се посочи колко пари ще бъдат изразходвани за изпълнението на проекта, какви са прогнозните проценти на продажби и начините за увеличаване на тези проценти.
Тук е необходимо да се предвидят 20% за непредвидени разходи.
4. Последователността на действията.
Основният момент, в който ще бъде посочен стъпка по стъпка алгоритъм за реализиране на идеята. Например:
а) Регистрация
б) Сключване на договор за лизинг на магазина.
в) Сключване на споразумение с доставчик на едро на резервни части.
г) Търсене на работници по продажбите.
д) Рекламна кампания.
е) Отваряне на магазин.
Ако това е първият ви път, когато съставяте бизнес план, свържете се с по-опитни експерти, хора, които предлагата услугата Изработка на бизнес план.  Не забравяйте, че успешните хора са много доволни, когато някой се обърне към тях за съвет.

1 Коментари

  1. Една от критично важните части на бизнес стратегията е рекламата.
    Когато бизнеса е стартиращ и бюджета е все още ограничен, се препоръва насочване към нискобюджетни методи за реклама: безплатна онлайн реклама, външна и сувенирна реклама чрез брандирани сувенири, флаери и табели.
    На този етап наемането на рекламна агенция често е невъзможно, но е силно препоръчително. Това може да даде летящ старт на бизнеса, ако се приложи правилната рекламна стратегия.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

По-нова По-стара