Web design and SEO





С настъпването на новата година, често си поставяме различни резолюции за подобряване на здравето и благосъстоянието си. И докато много от нас обръщат внимание на физическата активност или диетата, често забравяме, че здравето в устата също е от ключово значение. Здравите зъби не само оформят нашата усмивка, но и са врата към доброто общо здраве дългосрочно.


В тази статия специалистите от стоматологична клиника Медикеър Варна ще ви представят 3 съвета за по-здрави зъби, които могат лесно да бъдат включени във вашия ежедневен живот. 


Следвайки тези прости насоки, вие не само ще укрепите здравето своите зъби, но и ще създадете здравословни навици, които ще ви служат години наред. 


  1. Подобрете начина на четкане на зъбите

Един от най-основните, но често пренебрегвани аспекти на здравето на устата е начинът, по който почистваме зъбите си. Променяйки и усъвършенствайки този ежедневен ритуал, можем да постигнем забележимо подобрение в здравето на нашите зъби.


  • Установете правилната рутина - ако все още сте нередовни с правилото за миене на зъбите два пъти на ден, то сега е перфектният момент да го имплементирате. Започнете и завършете деня си с четкане - това е просто правило, което може да ви донесе неимоверни позитиви. Сутринта четката отстранява бактерии и остатъци натрупани по време на сън, а вечерта помага за премахване на петна и замърсявания, натрупани през деня.

  • Използвайте подходящите продукти - изберете четка и паста за зъби, които отговарят на вашите индивидуални нужди. За чувствителни венци изберете меки влакна и специални пасти, а за по-добро почистване между зъбите вземете четка с по-дълги влакна или използвайте интердентална четка.

  • Пробвайте електрическа четка за зъби - Ако все още не сте опитали електрическа четка, може би е време да го направите. Тези четки обикновено предоставят по-ефективно и по-дълбоко почистване в сравнение с ръчните четки, осигурявайки по-здрави венци и по-бяла усмивка.



  1. Наблегнете на по-здравословно хранене и навици

Това, което консумираме, има ключова роля в здравето на устната кухина. Правилното балансирано хранене може да допринесе сериозно за здравето на нашите зъби и венци. 


  • Избягвайте захари - захарите са главен източник на храна за бактериите в устата и могат да доведат до образуването на киселини, които повреждат зъбния емайл и водят до кариеси. Опитайте се да намалите консумацията на захари, особено от сладки и газирани напитки, и от скрити източници, като полуфабрикати и обработени храни от супермаркета.

  • Пийте повече вода - водата е един от най-добрите приятели на зъбите. Пиенето на вода след ядене помага да се отмие остатъчната храна и бактерии. Тя също така помага за поддържане на оптимално ниво на слюнка, която е естествен механизъм за защита на зъбите.

  • Консумирайте повече протеини - наблягането на храни богати на протеини, като месо, риба и яйца, може да помогне за укрепване на зъбния емайл. Протеините съдържат фосфор, който е ключов минерал за здравето на зъбите.


  1. Започнете да използвате допълнителни продукти

Освен правилният избор на паста и четка за зъби, имплементирането на други продукти  също може съществено да подобри здравето на зъбите ви.

  • Вода за уста - употребата на вода за уста може да бъде изключително полезно за борба с бактериите и поддържането на свеж дъх. Изберете такава вода, която не само ефективно почиства, но и е без алкохол, за да не дразни устната лигавица.

  • Конец за зъби и зъбен душ - за по-дълбоко почистване между зъбите, използвайте зъбен душ или конец за зъби. Тези инструменти са ключови за отстраняването на остатъчна храна и бактерии, които често се задържат в труднодостъпните зони.

  • Дъвчете дъвка - освен пиене на вода след хранене, можете да започнете да дъвчите дъвка, за предпочитане без захар. Това помага за слюноотделянето и допълнително защитава зъбите от остатъчна храна, която може да подхрани бактериите в устната кухина.


Post a Comment

По-нова По-стара