Web design and SEO


Когато някой, с когото си близък, има проблеми с алкохола, това много вероятно ще окаже влияние и върху теб. Може да се почувстваш неудобно от поведението, да си загрижен за парите, и финансовите проблеми, или дори да се почувстваш несигурен в утрешния ден. Може би е заради загрижеността ти за здравето, благосъстоянието и взаимоотношенията на човека, или за влиянието, което тяхното пиене оказва върху способността им да поемат отговорност за нещата от живота им като работа, семейство и грижи.


Наистина е важно да знаете, че не сте отговорни за тяхното поведение и че нито вие, нито някой друг може да накарате някого да намали алкохола или да спре да пие. Въпреки че не е ваша работа да насочвате лицето, има стъпки, които можете да предприемете, за да им дадете информация за влиянието, което тяхното пиене оказва върху вас и близките им. Често хората, страдащи от алкохолизъм, не си дават сметка, че вредят сериозно на всички около тях. Ако предприемете подобно начинание, може да сте причината за поемането на пътя в правилната посока.
Следната информация е разработена, за да ви помогне да обмислите нещата, които бихте могли да направите или кажете. Какво и как избирате да говорите с някого, редица фактори са от значение за последващото,  включително отношенията, които имате с тях.

Стъпки за справяне със ситуацията

1. Говорете открито за проблема, когато човекът е трезвен

Говорете с човека, за когото се притеснявате. Намерете време, когато той или тя е трезвен и когато и двамата сте достатъчно спокойни. Попитайте за пет непрекъснати минути.

Обсъдете с други близки приятели и членове на семейството какво се опитвате да направите. Това ще улесни всеки да използва подобен подход и ще бъде по-малко объркващо за пиещите.

2. Общувайте редовно

Посочете въпроса или проблема и бъдете конкретни. Говорете за влиянието, което пиенето оказва върху близките. Насърчавайте човека да мисли за ефектите. За да не се почувства осъден, не използвайте етикети.
Трябва да имате предварителен план и да знаете какво ще направите в близко бъдеще. Не използвайте заплахи. Кажете директно какви промени очаквате и в какъв срок.
Бъдете последователни - не променяйте мнението си за това, което казвате, и не казвайте едно, а да правите друго.

3. Изслушвайте

Чуйте отговора на вашите въпроси. Разберете как се чувства човекът срещу вас. Бъдете любезни, не прекъсвайте.

4. Намерете решения

Разгледайте всички опции. Обсъдете ги и  изберете най-доброто решение.

5. Следете напредъка

Най-важното е да не се отказвате. Да следите напредъка на човека. Ако това ви е трудно, или не виждате особено развитие, потърсете компетентна помощ.

Неща, които трябва да се избягват ...

·            Без обвинения
·            Без лични атаки
·            Без заплахи, заповеди и други подобни
·            Не използване на обобщения - „ВИЕ винаги ... - Всеки път, когато ... - Ти никога не ..“ и др.

Важно е да знаете, че има етапи, през които човек ще мине, когато реши да промени някои неща в себе си. Само така ще има трайна промяна. Също така е важно да приемем, че промяната и отказа от пиенето може да бъде дълъг процес, така че не се отказвайте твърде скоро.
За консултации и съвети не се колебайте да потърсите компетентното мнение на специалистите от терапевтичен център „Жива“. Знайте, че не сте сами при справянето с проблема си. Прочетете още по темата в подробните блог статии на уебсайта.

Post a Comment

По-нова По-стара