Web design and SEO


През последните няколко години се говори изключително много по темата за чатбот и неговото място в Интернет, неговото развитие и приложение. Но какъв всъщност са чатботовете?
Те са виртуални асистенти, които спомагат за по-лесната комуникация с бизнес или известна личност. Самата комуникация може да е чрез текстови съобщения, видео, анимации, глас или комбинацията от тях. Тези "чатове" са вградени в сайт или са чат от платформа. Пример за част от платформа са Viber чатботовете - тук акцентът е изживяването да се осъществява изцяло в приложението и потребителят да не го напуска. Zendesk е пример за чат, който е изцяло в сайта на клиента - т.е. тук не се налага допълнителна регистрация или задължение да сте част от друга платформа. Facebook Messenger - това е междинното звено, което позволява да комуникирате директно в платформата на Facebook, но също предлага и възможност да се интегрира в сайта на клиента *важно - все пак потребителите трябва да имат регистрация в платформата, за да могат да комуникират.
А какви са предимствата? Те са многобройни, но някои от тях са:
- Мигновеност - незабавен отговор без нужда от чакане на оператор;
- Възможност за лесна интеграция на F.A.Q. (често задавани въпроси) секция; 
- По-малки разходи за персонал - можете да спестите от хора, които отговарят на едни и същи въпроси всеки ден;
- Анализ на данни - по-добро управление на информацията за Вашите клиенти и техните нужди;
- Възможност за организиране на игри и др. - постигане на по-голяма ангажираност на потребителите;
- Алтернативен канал, който не е толкова "оспамен";
- GDPR Frinedly (ако компанията разработчик знае как точно да го създаде);
- и още много...
А в България какво е положението? Положителното е, че в нашата държава не се изостава и има компании, които се конкурират със западни такива, пример за това е Linbots с множество разработки на Viber чатботове. Важно е при избор на подобна компания да се разглеждат изминалите проекти и тяхната реализация.
Следете трендовете и актуалните ботовете на различни компании. Така винаги ще можете да имате чатбот, който да отговаря на нуждите на Вашите клиенти.

Post a Comment

По-нова По-стара