Web design and SEO

С идването на топлите или студените дни, понякога идват и неприятните изненади в сметките ни за ток. Цените за електроенергия се повишават, а това означава по-малко пари за нас и нашето хоби. Малки, но важни ключови трикове в използването на климатиците ни у дома, могат да окажат голямо влияние, когато дойде време за плащането месечните такси и могат значително да намалят разходите ни. 

  1. Полезни съвети за оптимална работа на климатика

Особено важно е климатикът да не се натоварва и да работи в спокойно състояние. В повечето случаи, температурата, която задавате на климатика, е по Ваша лична преценка. Понякога обаче се получава претоварване на агрегата. Повечето системи имат температурни диапазони, които задават оптимална работа за по-нисък разход на електроенергия. 

  1. Редовна поддръжка на климатика

Важен фактор за правилната работа на устройството е неговата непременна поддръжка. Почистването на въздушните филтри веднъж месечно е задължително, ако искате да спестите от нежелани завишени сметки за електричество. Желателно е да потърсите услугите на професионалисти предлагащи надеждна профилактика на климатици. По този начин ще подсигурите оптималност при отопление и охлаждане в дългосрочен план.

  1. Настройка на температурата

Едно от умните решения, които могат да Ви спестят пари е да настроите температурата така че да не претоварва устройството Ви, но и да да се чувствате добре. През летните дни, при охлаждане на помещението е важно да не намаляте рязко работната температура на климатика. Важно е да се вземе под внимание, че всеки градус, който е над оптималната работа на устройството, може да повлияе на сметките за ток с до 10%. Добра идея е да да поддържате температура на охлаждане до под 8 градуса от външната. Това означава, че ако навън е 30 градуса, можете да зададете температура от 22 градуса на охлаждане. За оптимални резултати е препоръчително да използвате функцията таймер, от която да задавате часовете на работа. 
  1. Добра изолация

При по-старите жилища, често срещан проблем е недобре уплътнените врати и прозорци. В режим на работа устройството затопля или охлажда помещението, и когато изолацията е ненадеждна, въздухът намира пролука и излиза навън. Това означава повече работа за климатика и по-високи разходи за електроенергия.

  1. Контрол на светлината от прозорците

Използването на обикновени щори или завеси може да се окаже много разумно решение, което да намали месечните Ви сметки за ток. През летните дни, силната слънчева светлина може да увеличи температурата в помещението с до няколко пъти. Ето защо е добра идея да държите щорите или завесите си спуснати. По този начин намалявате слънчевата енергия която влиза през прозореца и това ще олекоти работата на климатичната Ви система. През студените, но слънчеви дни важи обратното - оставете слънчевите лъчи да преминават през прозорците. Това ще подсигури допълнителна топлина в помещението, без да плащате нито стотинка за това.

Post a Comment

По-нова По-стара