Web design and SEO

Етерични подхранващи масла, предназначени за лицето

Етеричните масла са познати на човечеството от много дълго време. Те са една от първите козметики, използвани в грижата за кожата. Благодарение на многото  полезните свойства, тези ароматни вещества са обрасли с легенди и митове за магическия им ефект върху младостта, красотата и сексапила.

И първият мит вече се съдържа в самото име – „етерични масла“, въпреки че те нямат свойствата на обикновените базови масла. Това са органични, маслоподобни вещества, които се изпаряват лесно при стайна температура, без да оставят следа. В химичния им състав няма мазнини.


Как се образуват етеричните масла?

Източникът на етерични масла са само растителни суровини. Ароматните вещества присъстват в листата, цветните листенца, пъпките, корите на плодовете и други. Има много известни методи за извличане на етерния екстракт: динамична адсорбция (с помощта на активен въглен), екстракция (с помощта на органични разтворители), екстракция (екстракция с въглероден диоксид), хидродифузия (най-модерният метод, който не изисква скъпо оборудване). За всеки вид растение се използва специфичен метод, който дава възможност да се извлече възможно  най-голямо количество висококачествен продукт. 


Методът на дестилация също е евтин. Дестилацията включва нагряване на суровини с пара или вода. Високите температури унищожават растителните клетки. Летливите вещества се освобождават и с парата влизат в охладителния апарат, където се превръщат в смес от масло и вода. Поради способността на етеричното масло да не се разтваря във вода, е доста лесно да се изолира.


Най-трудният и съответно скъп метод е анфльорът: листенца от цветя (рози, миньонета, жасмин) се подреждат върху основа, напоена с животинска мазнина. Мазнината абсорбира аромата колкото е възможно повече. И от получената ароматна мастна маса се извлича етерично масло с помощта на алкохол.

Полезните свойства на етеричните масла, предназначени предимно за кожата

Флората на Земята е невероятна и разнообразна. Всяко дърво, стръкче трева, цвете има своя форма, цвят и мирис. По същия начин етеричните масла, получени от растения, имат напълно различни, понякога противоположни свойства. Някои се справят по-добре с възрастовите промени на кожата и помагат за стягане, други - с кожни заболявания, а трети възстановяват водния и мастния баланс. Ето защо, говорейки за ползите от естерите, трябва да разгледате всяко масло поотделно и да вземете предвид типа кожа.

Сухата кожа в младостта се счита за дар от природата, но с възрастта бързо губи красотата си и се покрива с бръчки, поради което изисква интензивна хидратация. Етеричните масла са полезни при грижата за такава кожа. Те подобряват състоянието му, намаляват лющенето, сърбежа и бръчките.

Стимулира производството на подкожни мазнини - лайка, здравец, сандалово дърво, палмароза.
Нормализират кръвообращението - роза, розмарин, лимон.
Стимулира обновяването на клетките – лавандула, нероли, смирна, тамян.
Овлажняват и задържат влагата – нероли, жасмин.

Мазната кожа създава много неприятности  (неподправен, лъскав вид, комедони, разширени пори). С възрастта клетките на кожата се променят и вече не задържат влага, порите се стесняват и проблемите с мазния блясък изчезват. Но има проблеми с еластичността. Етеричните масла помагат да се справите с тях.
  • Почиства – лавандула, чаено дърво, лимон.
  • Намаляват секрецията и стягат порите – розмарин, бергамот, грейпфрут.
  • Придава подмладяващ ефект - лавандула, лимон, хвойна.
Нормална кожа, равномерна, гладка, без петна, лъскав блясък е рядкост. Естерите ще ви помогнат да запазите такава кожа млада и здрава за по-дълго.

  • Кори - портокал, лимон, роза.
  • Тонизиращи етерични масла - здравец, хвойна, розмарин.
  • Масла, които имат ефект против стареене - чаено дърво, жасмин.
Проблемната кожа склонна към акне и петна, с различни неравности и уплътнения. Много е трудно да се намерят продукти за грижа за такава кожа. 

Много е важно да знаете, кой тип етерично масло влияе благоприятно на Вашата кожа. Важно е и самото приложение. 
Подобни проблеми с кожата се борят с  лавандула. Като изключение, силно не се препоръчва да се използва в чиста форма. Лекува акне, изглажда и полира кожата - иланг - иланг. За дезинфекция на  кожата – мандарина, лимон, портокал, бергамот.

Ако търсите качествени етерични масла, то можете да разгледате предложенията от Natural Solutions.

Post a Comment

По-нова По-стара