Web design and SEO



Е, уважаеми читатели, повечето нови модели автомобили са с електрическа трансмисия. Ако е дошло време за смяна на маслото на скоростната кутия и се намирате в София, то тогава тази стаитя е похдодяща за Вас.
Смяната на маслото в автоматична скоростна кутия повдига много въпроси сред собствениците на такива превозни средства. Има пряко противоположни мнения относно необходимостта от такава подмяна. В повечето случаи правилната и навременна смяна на маслото в автоматичната трансмисия удължава живота на кутията и подобрява нейната работа, но в някои ситуации неправилната смяна може да доведе до влошаване на работата на автоматичната трансмисия или дори до нейната пълна повреда.

Трябва ли да сменя маслото в автоматична скоростна кутия?


Въпросът за необходимостта от смяна на маслото в автоматична скоростна кутия предизвиква противоположни мнения. Има група привърженици на смяната на маслото в автоматичните трансмисии и група противници на смяната на маслото.


Поддръжниците на смяната на маслото в автоматичните трансмисии излагат следните аргументи:

Маслото в автоматичната скоростна кутия изпълнява няколко функции наведнъж: смазва триещите се двойки, отстранява топлината от нагревателните части и служи като работна течност за хидравличната система за управление и преобразувателя на въртящия момент. За да може маслото да изпълнява добре функциите си, то трябва да има строго определени характеристики.
Всяко масло в крайна сметка губи първоначалните си характеристики поради прегряване, навлизане на частици на износване от фрикционни съединители, блокиращи накладки на газотурбинни двигатели, лагери и скоростни кутии, разработване на добавки за екстремно налягане и вискозитет. Маслото, което е загубило свойствата си, трябва да бъде заменено.
Автоматична скоростна кутия, чийто производител не предвижда смяна на масло, е в състояние да издържи 150 000 километра, след което ще изисква основен ремонт, по време на който ще се напълни ново масло. При смяна на маслото на всеки 50 000-80 000 километра експлоатационният живот на същата автоматична скоростна кутия ще се увеличи до 200 000 - 250 000 километра.
Няма как да не споменем и за това, каква цена за смяна на масло на автоматична скоростна кутия предлагат автосервизите у нас. Всичко зависи от това, дали ще се сменят компоненти, дали ще се ползва висок клас масло, или среден, както и много други параметри.

Още преди 15-20 години всички производители на автомобили с автоматични трансмисии препоръчваха смяна на маслото в автоматичните трансмисии на всеки 30 000-60 000 километра. Дизайнът на автоматичните трансмисии и скоростите и съставът на маслата не са се променили толкова значително оттогава, че няма нужда от смяна на маслото.
Смяната на маслото в автоматичната скоростна кутия може да помогне за решаването на някои проблеми в нейната работа: външни шумове при нейната работа (виене, бръмчене, чукане), забавяне или трептене при превключване на предавките нагоре или надолу, подхлъзване и превключване на по-ниска предавка, когато автомобилът преодолява продължително повдигане .
Някои производители на автомобили посочват необходимостта от смяна на маслото след определен пробег при работа на автомобила в трудни условия. Препоръки за необходимостта от смяна на маслото в автоматичните трансмисии дават производители на автоматични трансмисии и фирми, участващи в техния ремонт.
Ако се намирате в град София и се колебаете, дали да подмените маслото на скоростната кутия, то Ви съветваме да посетите сервиз, за да се направи диагностика. 
Можете да си запазите час в d&d сервиз, или да изберете друг сервиз, който Ви е удобен.

Post a Comment

По-нова По-стара