Web design and SEO



Какви са видовете фасети за зъби: от какво са направени и какви материали да изберете
Фасетите представляватк ерамични частични коронки, които обхващат предната повърхност на зъбите.. Често зъболекарят ги  фиксира от външната страна на зъба, за да скрие дефектите  (жълтяване, кривина, петна). Те не само маскират несъвършенствата, но и предпазват короната от киселини, горещи/студени продукти и абразивни вещества. Днес ще ви кажем какви видове фасети за зъби предлага стоматологията.

Освен изброените дефекти, посочени по-горе, чрез фасети може да се прикрие крив зъб, да се предотврати друг тип проблем.
В повечето случаи се поставят  в зоната на усмивката – на резци, предни зъби, премолари. Но могат да се фиксират и върху молари. Ако зъбът е силно повреден, стандартната опция не е подходяща. В този случай фасет се поставя на 180 ° или 360 °, покривайки короната от всички страни, но  опитен зъболекар знае кой тип да с предпочете и по какъв начин да се постави.

Какви видове зъбни фасети има, от какво се правят и защо имат различни цени
Зъбните покрития се класифицират въз основа на следните параметри:

Метод на инсталиране - има 2 начина. Първият е директен, когато елементът се създава в устата, а процедурата наподобява пълнеж. Вторият е косвен, ако моделът е направен в зъботехническа лаборатория, като преди това е взет отпечатък.
От какво са направени. Най-популярните опции са композитни, керамични, циркониеви, пластмасови.
Дебелина - класическа или ултра-тънка.
Цената за един и същ материал може да варира. Зависи от марката, технологията на производство, качеството на допълнителните елементи за фиксиране на плочите, които се използват по време на производството.

Композитни продукти
Ако няма пари за керамика, сложете подложка от пълнеж. Създайте го точно в устата на пациента. Зъболекарят смила короната, след което нанася сместа на слоеве, като всеки слой фиксира с ултравиолетова светлина.

Материал на производство и експлоатационен живот
Композитните фасети са най-простият вид зъбни фасети. За създаването им се използва светлополимерен пълнеж, който се втвърдява под въздействието на ултравиолетово лъчение. Артикулът е чисто декоративен. Ако дъвчете ябълка, пълнежът ще се счупи и ще падне. Средният експлоатационен живот е 3-5 години.

Ако искате да придадете здравина на пластината, наложката може да се направи в зъботехническата лаборатория след вземане на отпечатъка. Моделът се полимеризира в специални фурни, което позволява да се увеличи експлоатационният живот.
Колко струват леките полимерни подложки
Предимството на такива фасети за зъби е тяхната ниска цена, тъй като за производството се използва обикновен пълнеж. Колкото по-високо е качеството, толкова по-скъп е продуктът.

Показания и противопоказания за поставяне на фасети

Композитите се поставят  от зъболекар основно върху резци, кучешки зъби, премолари в следните ситуации:

след лечение на кариес, по време на което се наложи отстраняване на значителна част от дентина;
при почерняване на емайла, маскиране на другите му проблеми;
чипс;
диастема (празнина между резците).
Фотополимерните наслагвания не се поставят, ако е необходимо да се скрият няколко зъбни единици подред, тъй като пълнежът бързо ще се счупи. Освен това, преди да продължите с процедурата, трябва:

  • лекува всички кариеси и възпалителни процеси;
  • да се направи хигиенно почистване, за да се премахне плаката и зъбния камък.

Post a Comment

По-нова По-стара