Web design and SEO



Възможността да се изоставят обичайните радиатори, които могат да повлияят на дизайна на помещенията, прави отоплението на въздуха все по-популярно. Да, такава система не може да се припише на евтини опции, но с компетентен подход тя ще се справи с отоплението на къщи дори на 2-3 етажа.

Трябва да се помни, че за да се организира въздушно отопление на частна къща, ще е необходимо да се извърши голям обем работа, свързана с извършване на промени в строителните конструкции.

Именно и поради тази причина е добре, още на ниво строителство да помислите за отоплението.

Защо въздушното отопление трябва да бъде проектирано на етапа на строителство
Поради тази причина проектантската работа трябва да се извърши още преди строителната фаза. Трябва да се отбележи, че най-голямото използване на системите за въздушно отопление е получено в новите сгради.

Ремоделирането на стара къща в повечето случаи е нереалистично, тъй като разходите за надграждане могат да надвишават разходите за изграждане на нова сграда от нулата. Това се дължи на следните фактори:

Въздуховодите обикновено се полагат в стенни конструкции или се скриват от окачени опънати тавани.
Ефективното отопление е възможно само с използването на мощни отоплителни уреди. Следователно ще е необходимо не само да се определи стаята, в която може да бъде поставена, но и да се разработи схема за подаване на различни комуникации (гореща вода, газ, електричество).
Ако няма желание за отопление на улицата, ще е необходимо да се проектира схема за рециркулация на въздуха, която може да направи отоплението на помещенията по-достъпно.

Видове системи – предназначение, характеристики, плюсове и минуси
Независимо от вида на използваното отоплително устройство, могат да се реализират различни видове системи за отопление на въздуха за дома. Те се различават основно по посоката на движение на въздушните потоци, възможността за използване на останалата топлинна енергия чрез рециклиране.

Най-често за отопление на частни селски къщи се използват следните възможни решения.

Правопоточна система

Най-разпространената система, която е била използвана през Средновековието и дори по-рано. Принципът й на  действие е изключително прост:

Отоплителното устройство се намира в долната част на къщата.
Отопленият въздушен поток навлиза във вентилационните канали или специално направени отвори в таваните.
Веднъж попаднал в стаята, топлият въздух се смесва с вече охладения въздух, което ви позволява леко да повишите температурата в стаята.
Отработеният охладен въздух се отстранява извън помещенията, преминавайки през въздуховодите към тавана или улицата.
Основното предимство на такова въздушно отопление на вила е минималните разходи за подреждане. В някои случаи въздуховоди са напълно изоставени, оставяйки само отвори в таваните, които са покрити с декоративни решетки.

Рециркулация


По-усъвършенствана схема, чийто принцип се основава на повторното използване на въздух, който не е имал време да се охлади напълно. Обикновено се изпълнява схема, при която топлият поток навлиза в помещението през въздуховоди и решетки, поставени на тавана.

В този случай по-студеният въздух се смесва с топлия само частично и в по-голямата си част се изтласква през мрежа от въздуховоди и отново влиза в отоплителното устройство
.

Рециркулация с частично всмукване на външен въздух


Този недостатък беше отстранен с помощта на системата за именуване. Неговата особеност е, че част от отработения въздух се отстранява извън помещенията и се заменя със същия обем свеж въздух. Това ви позволява да решите проблема с вентилацията на къщата.

За да има по-комфортна температура на външния въздух, на входовете на помещенията могат да се монтират допълнителни нагреватели (електрически или бойлери, системи за рекуперация на топлина).
Трябва да отбележим, че да изготвите система за отопление на въздуха на къща, са необходими ресурси, познания и за всичко това ви е необходим експерт с опит.

Коя система за въздушно отопление да изберете
Няма значение коя система ще изберете. Основното е, че неговото проектиране и монтаж трябва да се извършват от квалифицирани майстори. Това е единственият начин да се гарантира ефективността на работата и нормалното отопление на селска къща или апартамент.

Post a Comment

По-нова По-стара